
DEN KLASSISKE METODE
Det som gjør at mesterne i verdenskunsten skiller seg ut, er bruken av et skjult abstrakt språk. Språket består av ulike funksjoner som gir dynamikk, rom, spenningsforhold og monumental helhet. Geniene analyserte sine forgjengeres verker.
Rubens hentet mye fra bl.a. Leonardo, Michelangelo og Veronese og de igjen lærte av de gamle greske mesterne. I vår tid har kanskje Lucien Freud vært nærmest.
Nå kan du ta snarveien inn til den klassiske kunnskapen gjennom Christiania Kunstakademi sin metodelære. Skolens grunnlegger har gjennom livslang forskning, billedanalyse og undervisning identifisert de ulike klassiske virkemidlene. Disse er gjort om til håndterlige øvelser der tidligere studenter har gått opp løypa for deg med eksempler du kan følge.
Når du blir kjent med de ulike funksjonene i et klassisk bilde, kan du selv kle av arbeidsmetoden til de store mesterne, og se hva som er den virkelige hemligheten bak en Leonardo, Rembrandt, Rubens eller Picasso. Gjennom å kombinere flere av funksjonene blir du også selv istand til å lage ekte klassiske bilder med de teknikker og motivvalg du måtte ønske.
Den Klassiske metode blir også kalt Monumentalismen eller Den store forms språk.
FINNES KUNNSKAPEN I DAG?
Metoden skiller seg fra den verkstedspraksis og akademisme som fremstilles som klassisk ved kunstskoler i dag. Dette er i realiteten naturalistiske skoler med stilistisk gipskopiering, lysarrangement og sight-seize, og har lite til felles med den klassiske metode. Så langt Christiania Kunstakademi kjenner til, finnes det ikke andre skoler i dag som formidler den klassiske kunnskapen.
Vi kopierer ikke motiver dirrekte, men plukker dem fra hverandre, og setter dem sammen igjen etter klassiske metoder for å skape rom og liv i bildet.
Christiania Kunstakademi har som formål å bevare, revitalisere og videreformidle denne kunnskapen så den ikke går i glemmeboken.
«Høyklassisk bildegrammatikk er å ligne med prinsipper og spilleregler i musikk, sjakk og fotball. Behersker du bruken, leverer du kvalitet på mesternivå, fordi bildet lades med liv. Men grammatikkens abstraherende elementer er fullstendig skjult for de som ikke kjenner den. De ser kun forskjellen i stilistisk uttrykk, slik som for eksempel de store forskjellene mellom Rembrandt og Picasso. Men med kunnskap om de klassiske monumentalistiske billedbyggende prinsippene ser du hva Rembrandt og Picasso gjorde helt likt! Likedan Da Vinci, Michelangelo, Matisse, Lucien Freud og vår egen Bjarne Næss. Det er dypest sett ikke så stort skille mellom figurativ og nonfigurativ kunst, da begge er abstraksjoner. Med dybdekunnskap om fellesnevneren mellom disse; det monumentalistiske språket, kan enhver billedkunstner lade sine bilder med dette språket og med sin egen signatur skape kunst som står seg langt inn i fremtiden.»
– Jan Cato Bøttger.
Christiania Kunstakademi lærer bort denne kunnskapen til sine studenter i dag, med det håp om at den ikke går i glemmeboken men at den kan bringes til live igjen i vår samtid. Som student ved Christiania Kunstakademi er du med på vårt «drømmeløft», -å løfte den Klassiske kunnskapen inn i samtiden og gjenreise de klassiske kvaliteter i billedkunst og andre visuelle uttrykk.
MER OM HVORDAN CKA HAR ERVERVET DENNE KUNNSKAPEN OG HVA DEN ER, KAN DU LESE OM I DENNE ARTIKKELEN:
«UNDER HUDEN PÅ DE GAMLE MESTERNE».